Ισραηλινή επίθεση στην καθολική εκκλησία της Γάζας: Η ιδιαίτερη σχέση της με τον μακαριστό Φραγκίσκο
Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης από τους συνολικά τέσσερις τραυματίες δυο υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Σε σοκ βρίσκεται ο χριστιανικός κόσμος μετά από το προκλητικό χτύπημα ισραηλινών δυνάμεων στην μοναδική καθολική εκκλησία που υπήρχε στη Γάζα. Ένα από τα άρματα μάχης των ισραηλινών ενόπλων στην κυριολεξία κατεδάφισε -προφανώς με άμεσο πλήγμα από το κύριο πυροβόλο- την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, τη μοναδική ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Γάζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του εφημέριου, π. Γαβριήλ Ρομανέλι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης από τους συνολικά τέσσερις τραυματίες δυο υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πίτσαμπαλα, μίλησε εξέφρασε την θλίψη του για το περιστατικό. «Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι ένα άρμα μάχης, το IDF λέει κατά λάθος, αλλά δεν είμαστε σίγουροι γι' αυτό, χτύπησε την Εκκλησία απευθείας, την Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, τη Λατινική Εκκλησία», είπε.
«Δεν έχουμε πλήρεις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Γάζα σήμερα, επειδή η επικοινωνία στη Γάζα δεν είναι τόσο απλή», εξήγησε, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να λάβει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό.
Δεν θα τους εγκαταλείψουμε ποτέ
Μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Vatican News, ο Καρδινάλιος Πίτσαμπαλα εξέφρασε την εγγύτητά του προς τους πληγέντες στη Γάζα: «Προσπαθούμε πάντα να προσεγγίζουμε τη Γάζα με όλους τους δυνατούς τρόπους, άμεσα και έμμεσα. Τώρα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για όλα αυτά, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη, τι πρέπει να γίνει, ειδικά για να προστατεύσουμε τον λαό μας, και φυσικά να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα πράγματα δεν θα ξανασυμβούν. Στη συνέχεια θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε, αλλά σίγουρα δεν θα τους εγκαταλείψουμε ποτέ».
Σύμφωνα με το Καθολικό πρακτορείο ειδήσεων SIR, η Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 500 εκτοπισμένους Χριστιανούς.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' επανέβαλε τις εκκλήσεις του για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα μετά από στρατιωτική επίθεση στην Καθολική Ενορία της Αγίας Οικογένειας.
Σε τηλεγράφημα που υπογράφηκε από τον Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού εκ μέρους του, ο Πάπας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ζωών και για τους τραυματισμούς που προκάλεσε η επίθεση.
Εξέφρασε επίσης την πνευματική του εγγύτητα στον εφημέριο, π. Γκαμπριέλ Ρομανέλι —ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση— καθώς και σε ολόκληρη την ενοριακή κοινότητα.
Καταδίκασε και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε τη βαθύτατη καταδίκη του για την επίθεση που είχε στόχο την καθολική εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στην πόλη της Γάζας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επιβεβαιώνει ότι οι εκκλησίες είναι πνευματικοί και ανθρωπιστικοί φάροι, που εξυπηρετούν όλους χωρίς διακρίσεις. Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να παράσχουν επείγουσα προστασία σε θρησκευτικά ιδρύματα και ανθρωπιστικά κέντρα στη Λωρίδα της Γάζας και να διασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο ποινικοποιεί τη στόχευση αμάχων και τόπων λατρείας.
Η ιδιαίτερη σχέση του μακαριστού Φραγκίσκου με την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας
Ο μακαριστός Πάπας Φραγκίσκος βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία με την Ενορία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, τη μοναδική καθολική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας.
Αναφέρεται ότι καλούσε την ενορία κάθε βράδυ, γύρω στις 7:00 ή 8:00 μ.μ., για να ενημερωθεί για τους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο εκεί, συμπεριλαμβανομένου του εφημέριου π. Γκάμριελ Ρομανέλι, του π. Ιωσήφ Άσαντ, και της κοινότητας Χριστιανών και Μουσουλμάνων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία και στις εγκαταστάσεις της. Αυτές οι κλήσεις αποτελούσαν μια σημαντική πηγή παρηγοριάς και ελπίδας για την κοινότητα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.